הכירו את הידידים שלנו
התמזל מזלנו ולכפר התווספו במהלך השנים ידידים רבים אשר מהווים חלק אינטגרלי וחשוב מאד בקידום הכפר והתפתחותו. בעזרתה של עינת רייך, ידידה חשובה מאד של הכפר הוקמה אגודת ידידים, עינת הינה יו”ר האגודה.
האגודה מתכנסת אחת לרבעון ודנה בפרויקטים חשובים של הכפר, מטרתה לעזור ולקדם ככל שאפשר את הכפר ופועלו החינוכי.
בכל חודש נתמקד בידיד של הכפר, החודש ראיינו את יוחנן דקל ואשתו ד”ר כרמלה דקל אשר מיצגים את קרן GLB. ד”ר כרמלה דקל, ילידת בולגריה, נשואה+2 מהרצליה. לכרמלה דוקטורט בפוטוכימיה ופועלת בתחום החינוך מזה שנים רבות. כיום היא משמשת יושבת ראש אגף החינוך של ויצו העולמית.
יוחנן דקל, יליד אוסטריה, ביקר בכל העולם כמעט והוא דובר 6 שפות. יוחנן שימש שנים רבות בתפקידים בכירים בקרן היסוד, היה במספר שליחויות בחו”ל יחד עם משפחתו. שתיים מהן בדרום אמריקה ואחת בגרמניה. במסגרת תפקידו נפגש עם קהילות יהודיות ענפות ונחשף ליהודים טובים שרוצים לעזור.
בדרך זו הוא נפגש עם זוג הונגרי ניצולי שואה ועזר להם להקים את הקרן GLB. הקרן פועלת כבר כ-25 שנים. מייסד הקרן חלם לתרום למדינת ישראל. לדבריו, אילו ישראל הייתה קיימת לפני מלחמת העולם השנייה לא הייתה שואה והוא לא היה עובר שני מחנות ריכוז ואישתו לא הייתה סובלת את כל המשברים שהיא עברה. עולמו התרכז בשני דברים: אישתו וישראל.
בקשר שנוצר בינו לבין יוחנן הוגדרו מטרות הקרן ודרכי פעולתה.
בפגישה עם ד”ר כרמלה דקל במכללה הטכנולוגית אורט סינגלובסקי אותה היא ניהלה בשנים אלו, מייסד הקרן התרשם מאד מכך שענקי תעשייה מתחרים על הבוגרים הלומדים מקצועות טכנולוגיים. עובדה זו גרמה לו להחליט לתרום תרומה מכובדת להקמת מעבדה למחשבים ומיזוג אויר.
“יוחנן וכרמלה, תארו לי את פעילות הקרן בישראל”.
“התורם ואנוכי סיירנו יחד בכל הארץ והנושא המרכזי שעניין אותו היה צעירים הלומדים עם עם דגש על חינוך מקצועי. השכלה שאינה מקצועית לא עניינה אותו. הוא היה מאד נלהב מן המציאות שראה וחשב כיצד לעזור.
לפני כמה שנים הוא חנך פרויקט גדול בארץ. בהזדמנות זו הוא סיפר שבשחרור ממחנה הריכוז הוא הגיע לג”וינט שעזר ליהודים באירופה. הוא התבקש להוכיח את יהדותו. למזלו הוא ידע להגיד את “שמע ישראל”. הוא קיבל מן הג”וינט, פעם ראשונה במשך כמה שנים, לבנים חדשים נקיים. כשלבש אותם הבטיח לעצמו שיחזיר פי אלף או יותר לעם היהודי! ובמעמד השקת הפרויקט נזכר בהבטחתו ותוך בכי ואמר: “היום זה היום”! (Today is the day)
“איך הגעתם להדסה נעורים?”
ב-1994 בעת ביקור מייסד הקרן בישראל, סיירנו ביחד בארץ. קרן היסוד הציעה מספר פרויקטים. בחרתי בהדסה נעורים בשל הצעירים שמגיעים מכל העולם וחיים בתנאי פנימייה. אהבה מידית התפתחה. מאז דאג שהקרן תתרום כל שנה לכפר.
משנת 2000 אשתו הצטרפה לביקורים בארץ ונדבקה בהתלהבותו. גם היא הבינה עד כמה חשוב החינוך של צעירים שעוזר להם להפוך לאזרחים התורמים לחברה ועובדים במקצועות המתקדמים ביותר.
ב-2014 נפטר מייסד הקרן ואשתו היקרה המשיכה את מסורת התרומות. היא ממשיכה לבקר בכפר ולתרום כל שנה.
“אתם מאמינים שלפילנתרופיה יש יכולת אמיתית לשנות את החברה הישראלית לטובה?”
כרמלה: “הפילנתרופיה מאד חיובית ועוזרת הרבה. בהרבה מקרים, לצערי, היא ממלאת את תפקיד הממשלה”.
יוחנן: הפילנתרופיה חשובה מאד. קרן GLB שינתה את החיים של צעירים רבים על ידי מלגות והעמידה לרשותם ציוד מתקדם כך שהם למדו והתמקצעו. צעירים אלה היום הם אזרחים המסייעים לצעירים הבאים אחריהם.
“יש לכם חלומות נוספים שתרצו להגשים בכפר?”
“לאשתו של מייסד הקרן יש ציטוט קבוע: “בית נאה מרחיב דעתו של אדם”. היה חשוב לה שהחניכים יבואו אחרי הלימודים לבית חם ומשמח, בית שנעים ללמוד בו ומאד חשוב לה להמשיך ולהיות חלק מהעשייה הזאת בכפר”.
“לפני מספר שנים מייסדת הקרן הוזמנה לטקס יום הזיכרון בכפר. היא התרשמה עמוקות מהטקס שהנחו החניכים ורוצה להמשיך ולבקר בכפר במידה ויתאפשר לה”.
“המפגש עם החניכים חשוב לה מאד, הקשר שהם שומרים איתה, המכתבים שהיא מקבלת מחממים לה את הלב כל פעם מחדש והיא תשמח לשמר קשר זה”.